• Wat is flow

Wat is flow

geplaatst in: Bedrijven | 0

Flow (wetenschappelijk bekeken) is een subjectieve toestand die wordt gekenmerkt door onderdompeling in en betrokkenheid bij iemands huidige activiteit. Het verbetert het leren, verhoogt de productiviteit, bevordert talent en verbetert objectieve metingen van vaardigheden. Daarnaast wordt je wordt er positiever van en de afwezigheid in verband gebracht met depressie.

Wanner zit je de flow?

  • Je knapt je oude fiets op en vergeet te lunchen. Je zit dan lekker in je flow.
  • Je bent de schuur aan het schilderen en vergeet te drinken. Je zit dan lekker in je flow.
  • Je bent bezig met je werk en ineens is 17:00 uur. Je zit dan lekker in je flow.

Flow zorgt voor motivatie, inspiratie en betrokkenheid, het zou dus mooi zijn wanneer je de ingrediënten kent die voor de flow zorgen. Nu even goed opletten!

Wiskundige formule

Wetenschappers hebben een wiskundige formule bedacht die deze staat van flow weergeeft.

Deze formule kan worden toegepast, van het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie in machines tot persoonlijke coaching voor mensen.

“Onze theorie zegt dat hoe informatiever een middel is, hoe meer flow iemand zal ervaren tijdens het uitvoeren ervan”, zegt sociaal psycholoog David Melnikoff van de Northeastern University in Massachusetts.

Stephen Covey had hier al een beeld bij door een van zijn 7 habits: begin met het eind in gedachten.

Er zijn drie variabelen in deze formule: M (het middel, de activiteit die tot een doel moet leiden), E (het eindpunt, de uitkomst) en I (de informatie, de mate waarin de activiteit de onzekerheid wegneemt om het doel te bereiken).

Samengevat ziet dat eruit als I(M;E). De onderzoekers zeggen dat onze stroom maximaal is wanneer de wederzijdse informatie die we hebben over hoe de middelen de doelen zullen beïnvloeden het grootst is – met andere woorden, wanneer we meer weten over hoe onze acties onze doelen zullen beïnvloeden.

Een voorbeeld

Een voorbeeld: stel dat je af wilt vallen en dat wil je bereiken door hard te lopen. Dan helpt het als je precies weet hoeveel je moet hardlopen om 1 kilo af te vallen. Je zult dan meer betrokken zijn bij de activiteit en eerder in de flow komen, aldus de psychologen.

Uit dit onderzoek blijkt dat wanneer je duidelijke doelen stelt met meetbare acties je prettiger werkt, betrokkenheid voelt, gemotiveerd ben en dat je in je flow komt.

Geluk

Flow zorgt ook voor meer geluk. Zoals eerder beschreven in dit blog kun je geluk leren en dit kun je nu dus bespoedigen door de bovenstaande formule toe te passen.