Wetenschappers hebben al een basis Quantum Computers gebouwd die bepaalde berekeningen kunnen uitvoeren en die miljoenen keren slimmer dan de huidige super computer! Wetenschapper denken dat binnen 5-10 jaar de eerste commerciële Quantum Computer operationeel is.
Wat zijn Quantum Computers?
Waar de traditionele computers werken met bits, een 1 een 0 werken Quantum Computers met Qubits. Deze Qubits hebben bijzondere eigenschappen. Qubits vertegenwoordigen atomen, ionen, fotonen of elektronen en hun respectieve besturingsapparaten die samenwerken om te fungeren als computergeheugen en een processor.
Omdat een Quantum Computer deze meerdere toestanden tegelijkertijd kan bevatten, heeft hij het potentieel om MILJOENEN KEREN krachtiger te zijn dan de krachtigste supercomputers van vandaag.
Entanglement
Quantum Computers maken ook gebruik van een ander aspect van de quantummechanica dat bekend staat als entanglement (verstrengeling). Hierbij zijn quantumdeeltjes met elkaar verbonden waarbij afstand geen enkele invloed heeft. Dit is een belangrijk onderdeel van Quantum Computers waar nog volop onderzoek naar wordt gedaan.
Alan Turing
De Turing-machine, ontwikkeld door Alan Turing in de jaren 1930, is een theoretisch apparaat dat bestaat uit tape van onbeperkte lengte die is verdeeld in kleine vierkantjes. Elk vierkant kan een symbool (1 of 0) bevatten of leeg worden gelaten. Een lees-schrijfapparaat leest deze symbolen en lege plekken, waardoor de machine zijn instructies krijgt om een bepaald programma uit te voeren. Klinkt dit bekend in de oren? Welnu, in een quantum Turing-machine is het verschil dat de tape in een kwantumtoestand bestaat, net als de lees-schrijfkop. Dit betekent dat de symbolen op de tape 0 of 1 of een superpositie van 0 en 1 kunnen zijn; met andere woorden, de symbolen zijn zowel 0 als 1 (en alle punten daartussenin) tegelijkertijd. Terwijl een normale Turing-machine slechts één berekening tegelijk kan uitvoeren, kan een quantum Turing-machine veel berekeningen tegelijk uitvoeren. Meer inhoudelijke informatie over Turing en Quantum vind je hier.
Leuke en handige animatie
in a nutshell – kurzgesagt heeft op YouTube hele leuke en interessante video’s staan
Deze video legt met fijne animaties Quantum Computers uit.
Doe er je voordeel mee om relevant te blijven.